Keresés ebben a blogban

2013. január 15., kedd

Dühös vagyok! Mit tegyek? - Indulatkezelés felsőfokon



Bármilyen konfliktus okozta is dühkitörését, törekedjen arra, hogy biztonságos keretek között vezesse le indulatait és ne ártson vele másoknak. Tudatosítsa magában, hogy a harag nem jó tanácsadó, amit most érez, és ahogy most gondolkodik, olyan cselekvésre készteti, amit később megbánhat. Az átélt indulatot címkézze nyugtalanságnak, izgatottságnak és váljon az átélt érzelmi állapot tudatos megfigyelőjévé! Hogyan? Lássuk!


Lehetőleg vonuljon vissza semleges közegbe, ahol biztonságos körülmények között levezetheti indulatait. Olyan érzelmi állapotban van jelenleg, amely nem alkalmas a racionális gondolkodásra. Most az a legfontosabb, hogy ezt a felfokozott állapotot elcsendesítse, és ismét higgadt legyen. Ha teheti, beszélje meg párjával, családtagjaival vagy barátaival, hogy ha feldühödik és ez az állapot kezelhetetlenné válik az ön számára, mindketten törekedjenek arra, hogy kilépjenek a helyzetből. A vita csak olaj a tűzre és nem hoz megoldást. Ami a dühét okozta jogos, ám az éremnek mindig két oldala van, amit később majd alaposabban is meg kell vizsgálnia.

Végezzen légzésmeditációt, figyelmét összpontosítsa a hasi légzésre. Kövesse a légzés áramlását a gyomor és a köldöktájék területén. Öt-tíz lélegzetvétel segít a paraszimpatikus idegrendszer aktiválásában, ami a vészhelyzetre hangolt szervezetet fokozatosan megnyugtatja.

Ne fojtsa el indulatait! Koncentráljon a dühös érzelemre, ám arra figyeljen, hogy az érzések diktálta cselekvésnek ne engedelmeskedjen. Képzelje el, hogy az indulat egy hatalmas felhő vagy tűzrakás, amely egyre hatalmasabb és hatalmasabb. Ahogy megtelik a hasi terület levegővel, engedje, hogy érzései egyre szabadabban áramoljanak. Képzelje el a tomboló dühöt tornádó formájában, ami dühösen pusztít maga körül. Engedje szabadjára a képzeletét, lásson maga előtt villámlást, mennydörgést, vihart!

A képzeleti képek helyett, ha van rá lehetősége, a mozgást is választhatja, sőt segíthet a rajzolás is. Legyen kreatív! Fejezze ki érzéseit táncban! Folytassa ezt mindaddig, amíg az indulat ereje magától csillapodni kezd, fokozatosan feloldódik, majd megszűnik!

Miközben csillapodnak indulatai, tudatosítsa, hogy a harag nem azonos önnel! Ossza ketté a haragot és a tudatos figyelmet. Azonosuljon a tudatos figyelemmel! A rendszeres meditáció könnyebbé teszi az érzések megfigyelését, ami segít abban, hogy egyre kevésbé ragadják el az indulat örvényei. Ennek segítségével tudatosabban és könnyebben veheti át az irányítást érzései felett.

Írja ki magából dühös érzéseit. Semmit ne tartson vissza, mindent vessen papírra! Nem kell vigyáznia az óvatos megfogalmazásra, ne cenzúrázza sorait! Az írás megtisztítja a dühöt, szembesít az érzelmek mélységeivel, és teret ad annak a fájdalomnak és sértettségnek, amelyet hűvös fejjel végig tud majd gondolni. 

A harag oltóvize az elfogadás. Ha kapcsolati konfliktusról van szó, a harag elismerése és a felé fordított figyelem megnyitja az utat a hátterében lévő fájdalom felé. A harag okát kutatva feloldódik az érzelem is.

Tegye fel magának a kérdést:

- Mi okoz csalódottságot?
- Mi szomorít el?
- Mi okoz fájdalmat?

Legyen együttérző és elfogadó saját dühével szemben. Tudatosítsa és fogalmazza meg valódi szükségleteit! Ez önmagában gyógyító folyamatot indít el és legközelebb segít a hevesen jelentkező indulatok megszelídítésében.

Eddig az Ön oldaláról esett szó, ahhoz azonban, hogy a kialakult kapcsolati konfliktust meg tudja oldani, és ha lehetséges, megelőzze, hogy legközelebb elragadják az indulatok, szükség van arra, hogy megvizsgálja a másik oldalt is.

- Ki a másik?
- Mi játszódik le benne?
- Miért viselkedik úgy, ahogy viselkedik?

Kezdeményezzen párbeszédet a másik féllel, és ha szükséges, oldja meg a konfliktust!

Tápláljon szeretet és megértést a másik irányába, akivel kapcsolatban dühöt érez. Képzelje el, milyen kiszolgáltatott, gyenge és sebezhető is lehet az illető. 

Sportoljon rendszeresen, gyakoroljon jógát, relaxáljon vagy meditáljon. A stresszkezelés segít levezetni a feszültséget, ami jótékonyan hozzájárul a heves indulatok megfékezéséhez.

Ne feledje! A düh legfőbb funkciója a védekezés, amelyet a félelem és a veszteség miatt érzett fájdalom táplál. A sérülékenység ellenpontozására szolgál, és akkor lehet csak egészséges és igazán erős, ha szeretettel és bölcsességgel párosul. Ekkor önfeláldozássá, együttműködéssé és összpontosított figyelemmé változik.

ETS.

Forrás:
Dr. William Defoore: Healing anger, e-book
http://www.angermanagementresource.com




Kérdés az olvasóhoz:


Önnek mi a bevált módszere indulatai kezelésére?




Egyéni és párkapcsolati tanácsadás



1 megjegyzés:

  1. Ez mindenki által elolvasott bizonyságtétel, itt vagyok, hogy az egész világ tudjon egy emberről, aki megmentette a kapcsolatomat, és ezt a nagyszerű embert Dr. IZOYA-nak hívják. Sőt, nagyszerű munkát végzett nekem azáltal, hogy visszahozta az ex-szeretőt, aki elhagyott, és ígérem, hogy soha többé nem térek vissza hozzám. Ezzel rájöttem, hogy Dr. IZOYA részleteinek adása a világnak sok mindent meg fog tenni azoknak, akik törött otthonukkal vagy kapcsolataikkal segítik, hogy segítsenek megjavítani a törött kapcsolatot vagy a házasságot. Elérheti őt e-mail címén: drizayaomosolution@gmail.com. Lépjen kapcsolatba vele, és nézze meg, hogyan oldódik meg a probléma 24 órán belül. Szintén a következő ügyekben specializálódott:
    (1) Visszafelé akarod.
    (2) Az irodájában szeretne reklámozni.
    (3) Azt akarja, hogy a férfiak / nők kövessék Önt.
    (4) Egy gyereket akar.
    (5) Ön vállalkozó, és szerződést szeretne nyerni
    (6) Azt akarja, hogy a férje örökké legyen a tiéd
    (7) Lelki segítségre van szüksége.
    (8) Ön már átkozott, és elvesztett pénzt akar visszaszerezni.
    (9) Állítsa le a válást
    (10) Pénzrituálék felkérése
    (11) Nyerjen győzelmet

    VálaszTörlés