Keresés ebben a blogban

2020. április 4., szombat

Indulatkezelés 1x1


Néhány indulatkezelési technikára szeretném felhívni a figyelmedet. Ezekre jó, ha rendszeresen figyelsz és alkalmazod őket. Kérlek, írj magadnak emlékeztetőt egy kártyára, hogy szem előtt legyenek és mindig lásd, mik azok a szempontok, amikről érdemes nem elfelejtkezned.


Először is, fontos felfigyelned rá, amikor kezd kicsúszni a kezedből az irányítás, és egyre feszültebb leszel. Figyeld a tested jelzéseit! Ha túl gyorsan történik minden, tudatosítsd a konfliktus forgatókönyveidet és szentelj nagyobb figyelmet azoknak a témáknak, amik indulatot váltanak ki belőled! Hogyan érzékeled a dühödet a testedben? Feszültek az izmaid, felgyorsul a légzésed, szorít a gyomrod vagy a torkod? Hogy fogalmazod meg, pontosan mi hoz ki a sodrodból! Jegyzetelj, naplózz! Jeleníts meg egy képzeletbeli indulathőmérőt lelki szemeid előtt, ami egy 1-10-es skálán mutatja az éppen aktuális feszültségszintedet. Emlékezz rá, hogy a 6-os a kritikus határ. Kérj időt a másiktól, ha szeretnél visszavonulni és figyelj rá, hogy megfelelő időzítéssel sort keríts rá, hogy meg tudjátok beszélni ami történt, akkor is, ha ez számodra vagy a másik számára kezdetben kényelmetlen. Itt tudnak kicsiszolódni azok az új alapok, amikre szükségetek van.


A hasi légzés segít oldani a feszültséget, és nyugalmi állapotba hangolja a harcra kész idegrendszert, ezért amikor nyugtalan vagy, és zakatolnak a gondolataid, állítsd le a belső monológot és figyelj a  légzésedre!A passzív testtartás, a beszédtempó és a heves gesztusok lelassítása, a hűvös testérzet (hideg víz, mentolos krém) segít, hogy ne tüzeld fel magadban a dühös érzéseket.Emlékezz arra, hogy nem reális azt várnod magadtól, hogy többé nem lesznek dühkitöréseid, hiszen számos olyan váratlan helyzet adódhat, ami próbára tesz! Abban láthatod a változást, hogy kevesebbszer vannak kitöréseid, ezek gyorsabban csengenek le, a sértettséget hamarabb fel tudod oldani magadban és sok helyzetben már nem érzed, hogy felkavarna, ami történik. Az indulatkezelés folyamatában megtanulod átértékelni azokat a viszonyulásokat, amik egyébként ellenállást, és lázadást váltanak ki belőled és megtanulod erőszakmentesen kommunikálni a haragos érzéseidet.Ne felejtsd, sosem a dühöddel van a baj, hanem azzal, ahogyan kifejezed, és amikor rombolja a környezeted és a kapcsolataid. Fogalmazd meg, milyen érzés és szükséglet rejlik a dühöd mélyén! Mi a kérésed a másik felé és mi az, amit neked fontos megértened a másik szemszögéből? Tudd, hogy mik azok a legkritikusabb kiváltó helyzetek, amik kihoznak a sodrodból és készülj fel arra, hogyan kezeled ezeket a szituációkat! Beszéljétek át a stratégiát a pároddal, vagy aki érintett a helyzetben. Ne feledd, ha nem érted a másikat, nem tudod megoldani a helyzetet sem!A rendszeres relaxáció, és a sport segít oldani a feszültséget. Tapasztald ki, hogyan hat rád a sport és az ellazulás az indulatkezelés szempontjából. Tartsd egyensúlyban a kettőt, ha úgy érzed, hogy csak a sport vagy csak a relaxáció önmagában kevés a feszültségek oldásához.Kerüld a kávét, az alkoholt és a nyugtatókat, ha feszültségoldó szerekre van szükséged, használj természetes készítményeket, és mozogj rendszeresen!


Tudatosítsd, hogy mik azok a technikák, amik beválnak. Nincs más dolgod, csak légy kitartó a gyakorlásukban!

ETS.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése