Keresés ebben a blogban

2013. július 26., péntek

A harag alvó vulkánja – Interjú a várpalotai kettős gyilkosságról a Zsaru Rendőrségi Magazinban


Egy-egy tragédia után mindig felmerül a kérdés: megelőzhető lett volna? A várpalotai kettős emberölés és öngyilkosság kapcsán is sokan szeretnék tudni, mi vezetett a végzetes tetthez. Ennek próbáltunk utána járni egy agresszió kezeléssel foglalkozó pszichológus segítségével, és a fegyvertartási engedély megszerzésének feltételeit kutatva.

– Nekem az volt a szembetűnő a várpalotai eset kapcsán, hogy a férfi – a búcsúlevele szerint – a családját érezte fenyegetve, és őket akarta megvédeni – tűnődött el E. Tóbiás Sára pszichológus, agressziókezelési szakértő. – Nem szeretnék diagnózist felállítani, de a paranoid (téveszmés) pszichózis jutott először eszembe, aminek a családon belül is lehettek jelei. Lehet, hogy a túlzott aggódás terhét az elkövető családjának hosszabb ideje kellett elszenvednie. A téveszmék pszichés gyökere lehet, ha az egyén azt érzi, elnyomják, kisebbrendűségi komplexustól szenved és idegennek érzi magát a közösségben. A paranoid zavar hajlamossá teheti az egyént az agresszív viselkedésre.

Fontos kiemelni, hogy az indulattal önmagában nincs baj, sőt értékes energia, ami nélkül az önmegvalósítás lehetetlen lenne. Akkor van baj, ha az agresszív viselkedést katalizáló dühös indulat mélyén megbúvó sértettséget, elnyomottság érzést nem tudjuk önérvényesítő módon, indulataink egészséges kifejezésével kommunikálni. Ezeknek legtöbbször nem is vagyunk tudatában, a pontos kiváltó ok sokszor homályban marad, e nélkül viszont nem lehet kezelni az agressziót. Sőt, gazdájának kell lenni a problémának, vagyis nem csak akkor kell foglalkozni vele, amikor feszültek, idegesek leszünk, hanem amikor higgadtan tudjuk kezelni a kiváltó konfliktust. Fordítsunk figyelmet a helyes konfliktuskezelési és kommunikációs módszerek elsajátítására, illetve a rendszeres stresszkezelésre. A múltbéli sérelmek, traumák meggyógyítása, és a korábbi veszteségek miatt érzett harag feloldása is elengedhetetlen. A szakember szerint tehát az első lépés, hogy tudatosítsuk magunkban az agresszió valódi okát. Osztályozzuk tízes skálán indulatunk mértékét, ügyelünk arra, hogy a kritikus zónát ne érjük el, és idejében lépjünk ki a helyzetből. – tanácsolja E. Tóbiás Sára. – Kialakíthatunk nyugtató gondolatokat, csillapíthatjuk a légzés felgyorsult ritmusát, ellazíthatjuk a megfeszült izmokat. A felgyülemlett feszültséget pedig rendszeres sporttal, jógagyakorlatokkal vezessük le. Fontos, hogy megtanuljunk felelősséget vállalni dühös indulatainkért. Manapság egyre gyakoribb, hogy egzisztenciális bizonytalanság, vagy szociális válság miatt válnak reménytelenné, és indulatossá az emberek. Ha pedig nincs semmi, ami ezt ellensúlyozza, akkor a tehetetlen düh csak termelődik, és bármikor kitörhet.

A legtöbbször persze nem az agresszor, hanem annak elszenvedője az, aki segítséget kér. Nekik azt szoktam tanácsolni, hogy ne hergeljék a másikat, ne azt válaszoljuk, hogy „igen, de”, hanem hogy „igen, és”. Meg lehet azt is kérdezni, hogy rendben, te most mit tennél az én helyemben? Hatásos, ha nem szólunk semmit, és hagyjuk, hogy a másik kiengedje magából a feszültséget, a számunkra nem elfogadható dühös kirohanásokat viszont utasítsuk vissza. Az általános tanácsokat célszerű személyre szabni a konfliktusok hatékony rendezése érdekében.

Ferentzi Tünde írása



A cikk folytatásában a fegyvertartási engedély megszerzésének feltételeiről Povázsai Sándor, az ORFK rendészeti osztályának vezetője és Bilkei Pál kriminálpszichológus nyilatkozik a Zsaru Rendőrségi Magazin 2013. július 24-ei számában.



További Konfliktus klinika cikkek a témában:

Minden, amit jó tudnia, ha dühbe jön
A passzív-agresszív személyiség lélekrajza
Légzés akadémia II. - Érzelemkontroll váltott orrlyukas légzéssel
Légzés akadémia I - Érzelemkontroll hasi légzéssel
Fókuszban a dühös agy - Tippek és tanácsok indulatos természetűeknek
Féltékeny gyilkosok
Indulat és féltékenység - Az egészet csak képzeled? - Tanácsok megszállottaknak
Dühös vagyok! Mit tegyek?
Az agressziókezelés művészete - Dühös emberek a láthatáron
Agresszió, az ádáz bestia! Jó vagy rossz?
Terápiás székben az indulat
Az erőszak génje - Tehetünk valamit az öröklött hajlamokkal szemben?


1 megjegyzés:

  1. Ez mindenki által elolvasott bizonyságtétel, itt vagyok, hogy az egész világ tudjon egy emberről, aki megmentette a kapcsolatomat, és ezt a nagyszerű embert Dr. IZOYA-nak hívják. Sőt, nagyszerű munkát végzett nekem azáltal, hogy visszahozta az ex-szeretőt, aki elhagyott, és ígérem, hogy soha többé nem térek vissza hozzám. Ezzel rájöttem, hogy Dr. IZOYA részleteinek adása a világnak sok mindent meg fog tenni azoknak, akik törött otthonukkal vagy kapcsolataikkal segítik, hogy segítsenek megjavítani a törött kapcsolatot vagy a házasságot. Elérheti őt e-mail címén: drizayaomosolution@gmail.com. Lépjen kapcsolatba vele, és nézze meg, hogyan oldódik meg a probléma 24 órán belül. Szintén a következő ügyekben specializálódott:
    (1) Visszafelé akarod.
    (2) Az irodájában szeretne reklámozni.
    (3) Azt akarja, hogy a férfiak / nők kövessék Önt.
    (4) Egy gyereket akar.
    (5) Ön vállalkozó, és szerződést szeretne nyerni
    (6) Azt akarja, hogy a férje örökké legyen a tiéd
    (7) Lelki segítségre van szüksége.
    (8) Ön már átkozott, és elvesztett pénzt akar visszaszerezni.
    (9) Állítsa le a válást
    (10) Pénzrituálék felkérése
    (11) Nyerjen győzelmet

    VálaszTörlés