Keresés ebben a blogban

2015. február 2., hétfő

Szabaduljon meg a féltékeny fantáziáktól itt és most!A féltékeny ember úgy reagál a felé irányuló szeretet csökkenésére, hogy megkísérli szeretete tárgyát magához kötni, követeli a másik törődését, és dacos, akaratos, sértett gyermek módjára reagál, ha nem kapja meg, amire vágyik. Mi több, azzal kínozza magát, hogy másokat önmaga fölébe helyez és meg van róla győződve, hogy mindenki más érdekesebb, izgalmasabb kedvese számára, aki egyébként sokkal szívesebben töltené az idejét az ő társaságukban. Nem tud szabadulni a féltékeny képzetektől? Ideje változtatnia, különben hamarosan valóban elveszítheti a féltett kapcsolatot!

Tudta, hogy az emberi szemmozgások összefüggésben vannak a gondolkodással? A legérdekesebb ebben az, hogy ha Ön emlékszik valamire, szemei balra mozdulnak el. Ha pedig valamit kitalál vagy elképzel a szemei jobbra mozdulnak el. Tegyen egy próbát! Idézzen fel egy kellemes emléket a párjával és figyelje a szemmozgását! Most tegyen ugyanígy, miközben egy elképzelt, jövőbeli pillanatban látja önmagukat! Ha a fentiektől eltérő szemmozgásra figyel fel, akkor Önnél ellenkezőleg érvényes a többségre jellemző szabály. A legfontosabb, hogy a saját reakcióit ismerje fel!

Hogy miért van mindennek jelentősége? A féltékenységre hajlamos embereknek igencsak élénk a fantáziája, ezen alkotóképesség pedig intenzív táptalajává válik azoknak a képzeteknek, amelyek a féltékenység érzését táplálják. A megalkotott képek érzékletes filmként peregnek le a fantázia birodalmában és bár csak képzeletben léteznek, különösen valós érzéseket hagynak maguk után: félelmet, csalódottságot, dühöt és féltékenységet. „Az eszemmel tudom, hogy megbízhatom benned, de amikor egyedül vagyok, a fantáziám egyszerűen elszabadul. Valósággal belelovalom magam a féltékenységbe!” – hangzik a féltékeny férfi vagy nő tipikus panasza. Mi hát a teendő?


Amikor a hűtlenség fantáziák képeskönyvében lapozgat, jobbra fel tekint. Az emlékek, amelyek a párja hűségét, az együtt eltöltött szép pillanatokat idézik megváltoztatják a szemmozgást. Balra fel kezd tekinteni, ha így tesz. Ha az emlék elmosódott, fekete-fehér vagy kevésbé élénkek a részletei, akkor frissítse fel! Lelki szemei előtt alakítsa színessé, és minél részletgazdagabbá és képzelje el, hogy ezt a képet valaki más filmen vagy fényképezőgépen rögzíti! Vagyis egy emlékképből egyszersmind fantáziaképet kell alkotnia. Természetes, ha balra fel és jobbra fel tekint egymás után, ahogy mindez történik. Idézzen fel, minél több kellemes emlékképet, amely kedveséhez fűzi, készítsen belőle filmet és játssza le a felvételt! Újra és újra! A felvételt helyezze át a belső fantázia képernyő jobb oldalára, miközben jobbra fel tekint. Tapasztalni fogja, hogy megnyugtató érzések töltik el, és könnyebben engedi el a féltékenység okozta szorongást. Ez a gyakorlat mindkét agyféltekét megmozgatja, ami elmélyíti az élményt, a tudatos pozitív érzékelés gyakorlása pedig megerősíti a biztonságát a kapcsolatban. Próbálja ki most!

ETS.

Ajánlott irodalom: 
Cora Besser-Sigmund: Féltékenység nélkül, Bioenergetic Kft., 1997.


További Konfliktus klinika cikkek a témában:


Kérdés az Olvasóhoz:

 

Önnek hogyan vált be ez az egyszerű technika a féltékeny fantáziák kezelésében?Egyéni és párkapcsolati tanácsadás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése