Keresés ebben a blogban

2013. április 13., szombat

Irigység a nők barátságában - avagy hogyan járulhat hozzá a féltékenység személyes fejlődésünkhöz?
A féltékenység, az irigység, és a vetélkedés nemcsak szerelmi kapcsolatainkat teheti tönkre, a barátnők is jól ismerik, milyen pusztításra képes az irigység démona. Nemcsak barátnőnkre lehetünk féltékenyek, hanem barátnőnk többi barátnőjére, párunk barátairól nem is beszélve. A vetélkedés tárgyának örök klasszikusai a barátnő külseje, lénye, hogy mennyire kedvelik a férfiak és a nők, van-e gyereke és milyen szakmai sikerekkel büszkélkedhet. Ha elveszítjük a kapcsolatot eredeti énünkkel, hajlamossá válunk kényszeresen hasonlítgatni magunkat például barátnőnkhöz is. Önmagunk másokhoz mérése egyébként normális és hasznos viselkedés, hiszen pontosan abban segít, hogy elhatárolódjunk másoktól, és megerősítsük önazonosságunkat, amely fontos része az egészséges személyiségfejlődésnek. Figyeljünk hát oda irigy gondolatainkra és ahelyett, hogy teret adnánk az önmarcangolásnak, és mérgezni kezdenénk legjobb barátnőnkkel való kapcsolatunkat, fordítsuk hasznunkra féltékeny nyugtalanságunkat. Hogyan?

Első lépésben értsük meg a jelenséget!

A féltékenység érzésében nagy szerepet játszik a rivalizálás, és az irigység. Ha különösen gyötrő irigység kínoz bennünket, a hátterében nagy valószínűséggel kisgyermekkori csalódás vagy elkényeztetés áll. Az irigységet az a csalódás táplálja bennünk, hogy nem vagyunk egyformák, nem mindig az történik, amit szeretnénk, és nem kaphatunk meg mindent, amit csak akarunk. A féltékenység titokzatos indulat, már-már beteges sértődöttség, amely abból fakad, hogy nem mi vagyunk az egyetlen és kizárólagos személy a másik életében és nem vagyunk képesek teljes egészében betölteni a másik ember lelkét. Gondoljunk arra is, hogy az irigység, vetélkedés, féltékenység olyan érzelem, amely a szülő-gyermek viszonyban és a testvérkapcsolatban gyökerezik, vagy amelyet rossz emlékű párkapcsolatainkban éltünk át. Ezek a tapasztalatok határozzák meg milyen mértékben és formában jelenik meg későbbi kapcsolatainkban az irigység és a féltékenység. A felnőttek kóros féltékenysége annak a korábbi lelki sérülésnek a következménye, amit akkor szenvedtünk el, amikor úgy éreztük elveszítünk valamit, vagy valakit, amire kizárólagos jogot formáltunk.

Készítsük el lelki önéletrajzunkat és azonosítsuk a féltékenység személyes okait élettörténetünkben!

Akkor hajlunk leginkább a féltékenységre, ha magunkat vajmi kevéssé tudjuk szeretni, csupán mások vonzalma vagy elismerése jelenti számunkra, hogy szeretetreméltóak vagyunk. Az elhagyástól való félelmünket az is táplálja, hogy az elutasítás számunkra azt jelenti, nem vagyunk elég jók, így meginog az önértékelésünk. Az irigység és kételyeink fontos jelzések. Arra hívják fel a figyelmünket, hogy nem vagyunk jóban magunkkal, sőt ideje elgondolkodnunk azon is, van-e valami, amivel kapcsolatban többet hozhatunk ki magunkból.

Azért irigykedünk barátnőnkre és másokra, mert bennünk is megvan az irigyelt tulajdonság, csak lappangó állapotban? Vagy kevesebbet hoztunk ki az életünkből, mint a bennünk rejlő lehetőség?

A különbözőség azért fontos számunkra, mivel ez jelenti az individuáció táptalaját, ugyanakkor ez ad okot arra is, hogy irigykedjünk és vetélkedni kezdjünk másokkal. Az individuáció szakaszai egyben olyan időszakok, amikor felfokozódik bennünk az irigység, a rivalizálás, mint sürgető individuációs késztetés. Jól tesszük, ha elfogadjuk a kihívást. Az irigység a fejlődés útjára vezethet bennünket, használhatjuk hajtóerejét, és erőt meríthetünk ahhoz, hogy kihozzuk magunkból nem megélt tehetségünket és lehetőségeinket. A fejlődés útján megtapasztalhatjuk, hogy képesek vagyunk elfogadni határainkat és végességünket, olyannak szeretjük magunkat, amilyenek vagyunk, és hálásak tudunk lenni azért, hogy bizonyos dolgokban, van, aki többet tesz nálunk. 

Aki józanul képes beszélni saját irigységéről és féltékeny érzelmeiről, sőt barátaival is képes megosztani érzéseit, máris megtette az első lépést az irigység produktív kezelése felé.

A gyötrő irigység a barátnők kapcsolatát is tönkreteheti, pedig a jó barátnő olyan kincs, ami kiemelt szerepet játszik személyes fejlődésünkben. A barátnői kapcsolat többek között lehetőséget kínál arra is, hogy a két ember felnőjön egymáshoz és képesek legyenek megmutatni egymásnak erős oldalukat is, amivel inspirálóan hatnak a másikra. Ha lehetőségünk van „mi érzést” átélni az irigyelt személlyel, és közös célokért együtt lelkesedni vele, önmegvalósításunk szárnyakra kap. Átélhetjük, hogy a különbözőség konstruktívan táplálja önbecsülésünket és a másik erős oldala erőforrásként szolgál a számunkra. Két ember játékos kihívása ösztönzően hat a felekre, azonban ne feledjük, hogy a konstruktív rivalizálás csupán akkor lehetséges, ha senki sem akar első hegedűs lenni.

ETS.

Ajánlott irodalom: Verena Kast: A jó barátnő - Mi fűzi össze és mi tartja életben a nők barátságát?, Park Kiadó, 2000
Kérdés az olvasóhoz:


Ön miért irigykedik barátnőjére?
Egyéni és párkapcsolati tanácsadás


6 megjegyzés:

 1. Nem szoktam irigykedni a barátnőimre...Sőt, már barátnőm sem nagyon van.
  Inkább rám szoktak irigykedni, főleg azok, akiknek problémájuk van az önbecsülésükkel.
  Igényes családban nőttem fel, ahol nem rivalizátak, kivéve a nagynéném kapcsolatát anyámmal.

  Mivel már gyerekkoromban megszoktam az igényességet, az vált természetessé, és nem valamiféle szerep.
  Sajnos volt olyan, és a mai napig van is, hogy pl. kolléganő ha lát valamit rajtam, szinte biztosan tudom hogy egy hét múlva látok rajta valamit, amit tőlem koppintott le.

  Egyénien öltözködök, de nem kirívóan, de azt látom, hogy nagyon kevés ember öltözik az egyéniségéhez illően.
  Vagy másokat utánoznak, vagy különféle divatházak termékeit hordják.

  Nem is azzal van bajom, ha néha valaki utánoz, mert nincs saját ötlete, meg tudom, hogy tetszik a stílusom, hanem a viselkedés a baj. Amit az arcán látni, a lekezelő tekintetet.

  Hát régebben sokat szenvedtem ettől. Most már nem annyira érdekel.

  Ismerek pár nagyon csinos hölgyet, idősebbet is, és csak tanulok tőlük. Csodálom, hogy 80 évesen valaki olyan tartással teli, és csinos, nőies tud maradni..

  Nagyon vonzó az ilyen személyiség, és nem irigykedni kellene, hanem tanulni a másiktól, és fejlődni.

  Nekem egy 30 éves barátságom ment tönkre tavaly.

  Nagyon eltávolodtunk egymástól. Amióta ő megözvegyült, erkölcsileg lecsúszott. sajnos ezáltal sok minden megváltozott az életében, és nem volt köztünk már harmonikus a kapcsolat.

  Tudom hogy sokszor zavarta, vagyis megjegyezte, miért öltözök ki. Számára a kiöltözés a normális nőies viselet volt, amit ő nem tett magáévá.
  Nyilván néha nem úgy néztünk egymás mellett, ahogy kellett volna.
  Adtam szép ruhákat neki, hogy csinosabban öltözzön, de nem becsülte meg.

  A végén a kapcsolat sok szenvedést okozott. A nem hozzá férfi barátaitól olyan stílusra tett szert, ami nem tetszett.
  Pl. folyamatosan hazudtak neki, ezt pedig úgy kompenzálta, hogy különféle módon kiszúrt velem.

  Késett, vagy az együtttöltött időből felét telefonálással töltötte, holott 3 órával előtte búcsúzott el a fiújától.

  Már nem sajnálom, hogy vége lett. Szép volt, amíg szép volt..
  Ha egy ember nem akar fejlődni, legyen szó bármilyen kapcsolatról, az hamarosan véget fog érni.

  Magamban azt ismertem fel, hogy manipulálható voltam, és vagyok is.
  Igen, fontos, hogy ki tudjuk jelölni a határainkat. Most ezzel foglalkozok, mert egész életemben ezzel volt és van problémám.

  Amatőr szinten több mint 10 éve érdekel a lélektan, és a vallás.
  Mostanában az ember személyisége érdekel, és az önismeret.

  Kedves Sára!
  Nagyon jó a honlapja! :)

  Nagyon jók a témák is, főleg manapság aktuálisak.

  Üdvözlettel, Cindur

  VálaszTörlés
 2. Cindur szívesen beszélgetnék veled, lehetséges? :)

  VálaszTörlés
 3. Lehetséges. Ha még erre jársz. :)

  Cindur

  VálaszTörlés
 4. Hello barátok ... szezonális üdvözletet mindenkinek. Én vagyok Mary Michael, a legnagyobb városoktól, néhány nappal ezelőtt elolvastam egy megjegyzést, amelyet egy kapcsolat-tanácsadási blogra írt. egy müncheni ember, egy újságíró, feltárja, hogyan gyógyította meg a gyenge erekciót és a gyors ejakulációt három héttel a felesége miatt a betegség miatt. olvasva a történetet, és azt mondta, hogy Drigbinovia, az a férfi, aki segített neki elérni mindent, kivonta az ex-feleségét az elválasztás után. Nagyon szerencsés voltam, hogy másolni a doctorigbinovia93@gmail.com címet az online kommentumból. Beszélgetek a Drigbinovia-val, a házaséletemben rejlő kihívások miatt. Szükségem volt olyan óvatos segítségre, hogy visszaszerezzem a férjemet. Néhány hónappal ezelőtt harcoltam a férjemmelegítővel, egyenesen a szemembe nézett; Azt mondta, hogy köztünk volt, befejeztük a házassági kapcsolatot, elvittük fiam, kevin és hazánkba utazott Spanyolországban élni. Azóta megpróbáltam hívni, és üzeneteket küldeni telefonon, szociális hálózaton keresztül. középen és e-mailben, de teljesen megakadályozta a vonal elérését, annyira frusztrált, és segítségre volt szüksége, hogy beszéljen a fiammal, Felixel, elolvastam, hogy bocsánatot kérjek, még akkor is, amikor mindketten tudjuk, hogy bántalmazott engem. 7 hónapig szavak nélkül nincs levél. Ez a helyzet minden nap meggyilkolt, depressziós voltam, és kétségbeesetten segítségre és sürgős megoldásra volt szükségem a probléma megoldása érdekében, ezért kapcsolatba léptem Drigbinovia e-mail címével, mert szerintem csak segíthetek a férjemnek hazatérni a fiammal. Beszéltem vele, és biztosította, hogy segíthet nekem, hogy visszatérjek férjemmel és fiaimmal haza, engedelmeskedjek és kövessem utasításait lépésről lépésre. Két nappal később, Drigbinovia elmondta, hogy ebédet ejtette szerelmi szerelési erőivel a templomán. Mindezt egyedül csinálta, semmit sem tettem, csak a szükséges tételeket szolgáltattam. Ugyanazon az estén a férjem, Chandler hívott a telefonon, hogy bocsánatot kérjen, nagyon nyugodt volt. Beszélt velem, ő is nagyon sajnálta, hogy mindent megtett, hogy bántalmazzon. Chandler tegnap tegnap hazatért fiam fiával, ma boldog vagyok, hogy visszaállítottam a családomat, és hogy a férjem és én jobban szeretjük egymást, mint valaha. Mindig értékelem és értékelem Drigbinovia segítségét. Megígérem, hogy megosztom a jó hírekről szóló bizonyságomat a barátaim és a többiek iránt. Nekem van egy pozitív szándékom, hogy a dolgok meg fognak működni számomra, és rájöttem, hogy jó lenne veled megosztani veled, mivel tudom, hogy másokat is inspirálni fog, mivel nemrégiben találkoztam, élő tanú vagyok, akitől én munka. Én, a férjem, hazatért hét napon belül, hihetetlen és csoda. a tanácsom az, hogy kétségbeesetten keresi az állandó és sürgős megoldást a szerelmi kapcsolatok válságára, és ha visszanyerte elveszett partnereit és boldog családot hozott létre. Élő meggyőződésem, hogy ezek a szerelmi hatalmi erők hatékonynak bizonyulnak, és ennek megfelelően dolgoznak, hogy tervezzenek néhány nappal az ex aktiválásuk után, hogy bocsánatot kérjenek tőle. Sok szerencsét kívánok neked

  VálaszTörlés
 5. Hitelre van szüksége? Küldjön nekünk egy e -mailt a remy.credit111@gmail.com címre
  Szia hogy vagy ma ?? Szüksége van sürgős kölcsönre most a következő 6 - 12 órára stressz és késedelem nélkül REMY. A CREDIT ma minden problémáját megoldja. 2% kamattal adunk ki hiteleket, gyors kiszolgálással minden típusú kölcsönt kínálunk, küldjön e -mailt sürgős kölcsöneire
  Írjon nekünk e-mailt, e-mailben kapunk kölcsönt {remy.credit111@gmail.com} whatsapp: +46769618757
  van hitelünk az Ön számára ..

  VálaszTörlés
 6. Üdv mindenkinek,

  A nevem Mr. Susan William, Magyarországon élek, ma boldog nő vagyok, és azt mondtam magamnak, hogy minden hitelező, aki megmenti a családomat a rossz helyzetünkből, a világ és az egyetemi hitelről tesz tanúbizonyságot (United. Credit411@gmail. com A ) hitel a legjobb megbízható, megbízható hitelező cégtől 1% kamattal. Ma hitelre van szüksége, mindenféle kölcsönt kínálnak, úgy gondolja, hogy a united.credit411@gmail.com (UC credit) nem ad fedezetet.
  Élő bizonyság vagyok

  VálaszTörlés