Keresés ebben a blogban

2017. január 18., szerda

Ne dühöngj, legyél jelen! - Mindfulness a hétköznapokban


A mindfulness egyre népszerűbb gyakorlási út, ami arra tanít, hogy megtanuljunk a testünkre és a környezetünkre figyelni, vagyis teljes figyelmet szenteljünk annak, ami a jelen pillanatban történik. Mindezt szelíd és nyitott elmével, mantra gyakorlás, keresztezett lábú ülés és egyéb előkészületek nélkül. A mindfulness gyökerei a buddhista hagyományokhoz nyúlnak vissza és mintegy két és fél ezer eves múltra tekintenek vissza. Gyakorolhatjuk meditációban, amikor a légzésünkre, a gondolatokra, érzésekre, érzetekre és hangokra figyelünk. Sőt vezetés közben, vagy beszélgetés, edzés vagy evés közben is alkalmazhatjuk. Előnye, hogy csökkenti a stresszt, feloldja a feszültséget, és tisztánlátással ajándékoz meg, ami a problémamegoldásban van nagy segítségünkre. Segít, hogy magunkkal és másokkal is türelmesebbek legyünk.


A gyakorlás hatására megfigyelhetjük, hogy a dolgokat olyannak látjuk, amilyenek, és nem, mint amilyennek látni szeretnénk. Felfigyelünk azokra a dolgokra is, amiken változtatni akarunk. Fontos, hogy türelmesek legyünk magukkal, és lépésről lépésre haladjunk.

A mindfulness annyit tesz, mint megfigyelni és tudatosítani mindazt, ami bennünk és velünk történik. A felbukkanó gondolatot észrevesszük ugyan, de bevonódás, ítélkezés, vagy minősítés nélkül tovább is engedjük, így képesek vagyunk a jelen pillanatra fókuszálni.

Jelen vagyunk ágyazás, főzés, futás, és az étkezés pillanatában is, a nap bármely percében. Arra figyelünk, amit csinálunk, amilyen ízeket, illatokat érzünk, amit látunk magunk körül, és ami történik velünk. Észrevesszük, hogy feszültek vagyunk, mert dugóban ülünk, de a csapkodás helyett elfogadjuk a helyzetet, és mint a jó hajóskapitány tartjuk az irányt és áramlunk a pillanatban. Amennyiben megoldható egy kellemes, megnyugtató zene taktusaira figyelünk, vagy a légzésünkre összpontosítunk. Észrevesszük a felbukkanó gondolatokat, de nem bonyolódunk bele a szokásos belső drámáinkba.

Néhány mindfulness gyakorlat a napi rutinban:

Ébredés után és felkelés előtt néhány percig maradjunk az ágyban, nyújtóztassuk meg a tagjainkat! Figyeljünk minden testérzetre!

Étkezés közben a teljes jelenlétünkre figyeljünk! Ha csak 5 percre is, de mélyítsük el a légzésünket, és lehetőleg ne vezetés vagy munka közben együnk. Figyeljük meg az étel színét, állagát, és az illatát. Rágjuk meg az ételt tudatosan, és mikor úgy éreztük jól megrágtuk a falatot, még ötször rágjuk meg újra!

Figyelje meg, hogyan hatnak Önre mások beszélgetés közben! Arra is figyeljen, hogyan hatnak az Ön szavai másokra!

Mindfulness gyakorlatok, ha felmegy a pumpa:

Figyeljük meg az érzelem fizikai tüneteit a testünkben!
Összpontosítsunk a légzésünkre!
Tudatosítsuk, hogy az érzés, hogyan teremti a gondolatokat és viszont! Ne azonosuljunk a belső drámával, bármit teszünk, figyeljünk arra, amit csinálunk! Ha le-föl járkálunk, arra figyeljünk, hogyan érintkezik a lábunk a talajjal, milyen gyorsak a mozdulataink például!

Tudatosítsuk a gondolatmintázatainkat! Túlzó általánosításokba esünk? Vagy azt gondoljuk, hogy tudjuk, hogy a másikban mi játszódik le és biztosak vagyunk benne, mit érez? Másokat okolunk a saját haragunk miatt?

Kapcsolódjunk az érzékeinkhez, az érzeteinkhez! Hallgassunk zenét, vagy figyeljünk a hangokra magunk körül tudatos éberséggel! Minden hangot, neszt, taktust külön-külön figyeljünk! Egy nyugtató illat vagy lazító zuhany is segíthet, tevékenységeink közben minden mozdulatunkban legyünk tudatosak.

Tegyünk fel magunknak olyan kérdéseket, amik magasabb nézőpontból segítenek szemlélni az adott helyzetet! Megéri a felhajtás? Tényleg ekkora a gond? Mi a megoldás? Mi zavar igazából?

Minél többet gyakoroljuk a mindfulness művészetét, idegrendszerünk annál inkább megerősíti azt a neurális hálózatot, ami ezt az állapotot egyre stabilabban képes fenntartani, és a jelenlét éberségét ajándékozza nekünk. Napi öt perc gyakorlás is érezteti a hatását, megtehetjük ezt légzésfigyeléssel, vagy egy tevékenység megfigyelésével. A napi szintű gyakorlás nem utolsó sorban javítja a koncentrációs képességet, az emlékezeti kapacitást, és az önkontrollt, tehát az érzelemkezelésben is kulcsfontosságú.A harag alvó vulkánja - Interjú a várpalotai kettős gyilkosságról
Dühös vagyok, mit tegyek?
Az agressziókezelés művészete - Dühös emberek a láthatáron
Agresszió az ádáz bestia. Jó vagy rossz?
Terápiás székben az indulat
Az erőszak génje - Tehetünk valamit az öröklött hajlamokkal szemben?Kérdés az Olvasóhoz:


Önnek milyen mindfulness technikák váltak be?


Egyéni és párkapcsolati tanácsadás
www.konfliktusklinika.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése